HVAD ER DIGITAL ASSET MANAGEMENT

Hvad er Digital Asset Management?

Digital Asset Management (DAM) er virksomhedsarkivering- og håndtering af digitale aktiver som repræsenterer en enten intellektuel eller kommerciel værdi. DAM er også en anden betegnelse for mediebank, mediedatabase, billedbank, billedbibliotek, billedarkiv, videoarkiv, online arkiv – vi kalder det Kontainer. 

Ved digitale aktiver (assets) skal forstås multimedieressourcer såsom billeder, video, lyd, animation mv. Filerne er udarbejdet til at skulle anvendes og genbruges i mange forskellige sammenhænge og på mange forskellige platforme og har derfor også en lang levetid.


Et DAM-system gør det muligt at strukturere og distribuere digitale arkiver fra ét centralt sted. Herfra kan man håndtere filernes tilhørende metadata og keywords, således at det bliver let at finde og genbruge filerne. Man kan fx også samle et udvalg af filer som man ønsker at dele fra forskellige mapper i systemet i én præsentationsmappe/lightbox, uden at filerne skal kopieres. På den måde genbruger man hensigtsmæssigt virksomhedens fil-elementer, holder lagringspladsen nede og undgår at den samme fil ligger og "fylder" i forskellige mapper.

Derudover indeholder Kontainer også avanceret brugerstyring, som gør det muligt at styre hvilke brugere, der har hvilke rettigheder. Enhver givet adgang til DAM-systemet eller udvalgte mapper, har blot brug for en internetforbindelse for at kunne få et hurtigt overblik over godkendt og tilgængeligt materiale uanset hvor og hvornår. Et optimalt værktøj til etablering af et officielt pressesite, hvor man ønsker at journalister skal have øjeblikkelig adgang og downloadmulighed til udvalgte og relevante mediefiler.

DAM-systemer har længe været et nødvendigt værktøj i mange store virksomheders marketingafdelinger. Med den stigende mængde filer såsom billeder, videoer, lydfiler mv. som alle virksomheder i dag opbygger, har de fleste mindre virksomheder nu også et tydeligt behov for en løsning på et nyt arkiv- og fildelingssystem. Særligt også fordi videoproduktionerne for tiden eksploderer i organisationerne. Videokommunikation anvendes nu i praktisk talt alt fra produktvideoer, over dokumentation og instruktionsvideoer, til beretninger og information fra ledelse og topledelse, generelle brandingvideoer til ekstern brug og videoblogs til intern videndeling.

Senest har Cisco varslet, at i 2018 vil 80% af internettrafikken være video, dvs. at efterspørgslen for et professionelt fildelingsværktøj stiger. Kontainer har været på markedet siden 2001 og har dækket behovet for mange store og små virksomheder gennem årene. Systemet er løbende blevet udviklet og tilpasset i takt med kundernes behov og Kontainer er i dag markedsførende som dansk webbasseret Digital Asset Management-system.

Her vises svarene på spørgsmålet: Hvad er Digital Asset Management?